Sleutelen aan de Suuz

Het vervangen van de krukaskeerringen

(en doe meteen die versnellingsbak ook maar)

Tijdens een uitstapje van nl.motorfiets werd mijn Suzuki ineens erg onwel. Hij liep niet mooi meer, en rookte ontzettend. Niet alleen koud of na stationairen maar steeds, en ook steeds erger. Op weg naar huis werd het me te gek en ik heb hem 20 kilometer van huis verwijderd op een veilige plek achtergelaten om later op te halen.
Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was: minstens een van de krukaskeerringen was kapot gegaan en de motor was nu bezig zijn versnellingsbakolie op te stoken. Goede raad bleek duur. Een motorgarage in de buurt deed een offerte van 1500 gulden nog afgezien van de kosten van vervanging of reparatie van de krukas zelf. Daar werd ik niet vrolijker van.
 

De Suzuki ligt door de hele werkplaatsDaarom besloten mijn vrend Gerben en ik om zelf de handen uit de mouwen te steken. De arme Suuz werd naar de werkplaats van Gerben's vader gebracht en lag al gauw door de hele ruimte verspreid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Versnellingsbakkie...met de krukas er achterstevoren in.
De krukas werd naar Gefra gebracht en kwam al snel weer helemaal gerepareerd terug. Maar dat was nog niet alles. Er stond daar namelijk ook nog ergens een doosje met Suzukionderdelen, waaronder een complete versnellingsbak in veel betere staat dan de mijne. Toen ik vroeg wat dat moest kosten antwoordde Gert met een vaag geluid dat ongeveer klonk als "Mwoah"...
Die versnellingsbak kwam goed terecht!Op deze foto zie je de krukas en de bak. Maar het ging niet allemaal vanzelf. Zoals de echte kenner vast allang gezien heeft hebben we eerst per ongeluk de krukas er achterstevoren in gelegd. Iets wat je pas merkt als het carter al lang en breed dicht zit...Uithuilen en opnieuw beginnen.
 
 

Zuigertjes er weer in...En op deze foto is het leed (voor zover het dat al was) weer geleden en ben ik de zuigers aan het terugmonteren.
Als je deze foto's ziet kun je het idee krijgen dat ik al het werk alleen heb gedaan. Dat is niet zo. Gerben is nou eenmaal degene die de foto's maakte en dus staat hij er zelf niet op.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deze sleutelklus werd mede mogelijk gemaakt door onze bereidwillige sponsors: