Gevelschilderingen Van Diemenstraat, Amsterdam

Van Diemenstraat totaalbeeld

Bont & Bruyn beschildert vier gevels aan de Van Diemenstraat in Amsterdam in opdracht van Stadsdeel Westerpark.
Deze schets geeft een idee van de schaal van het project. Het hoogste te beschilderen punt van de hoogste gevel ligt op veertien meter. De afbeeldingen zijn afkomstig van historische gravures en kaarten die zijn aangeleverd door het Scheepvaartmuseum.
Dit project is gestart op 12 april 2007 en voltooid op 27 september.

Hieronder vindt U foto's van alle vier de gevels, van links naar rechts. De meest rechtse gevel is als derde geschilderd, omdat voor de tweede van rechts een grotere hoogwerker ingezet moest worden. Die gevel is daarom als laatste aan de beurt gekomen.
Er zijn fotoseries van het beschilderen van de afzonderlijke gevels. U kunt die bekijken door te klikken op de foto's van de gevels hieronder, of in het plaatje hierboven.De eerste gevel:
Afbeelding van zeilschepen uit de tijd van Willem Barentsz. De zon is afgebeeld met bijzonnen en halo's, werkelijk bestaande meteorologische verschijnselen, die op de originele gravure echter wel een beetje anders zijn weergegeven dan ze in de werkelijkheid voorkomen. Waarschijnlijk is de kunstenaar afgegaan op vage schetsen en half begrepen verhalen.De tweede gevel:
Collage van elementen die op oude zeekaarten voorkomen: een kompasroos, zeedieren, een schip en de golven van de zee. Ook de rijke ornamenten waarmee die kaarten vaak versierd waren zijn afgebeeld. Links ziet u een stukje kustlijn en een fragment van de route van een van de ontdekkingsreizen.De vierde gevel, derde van links:
Zeekaart. Linksonder in de hoek is Nederland afgebeeld. Op Nova Zembla is Het Behouden Huys aangegeven. De kustlijnen geven de toenmalige stand van de kennis aan, waarbij er ook landen zijn afgebeeld die achteraf niet bleken te bestaan (Estotiland). Ook hier veel zeedieren. Dit is de grootste en hoogste schildering van de vier.De derde gevel, vierde van links: Portret van Willem Barentsz, in rijk versierde lijst, vastgehouden door een engel.

Het project is voltooid op 27 september, helemaal volgens de planning.Terug naar de index van het Fotoalbum.