Reconstructie van een beschilderde lambrizering in een woonhuis

Dit is een mooi project in een woonhuis van rond 1900 in Arnhem. De hal was jaren geleden helemaal grijs geschilderd en de huidige bewoners wilden iets zonnigers. Ze waren er zelf al achter gekomen dat er een oude schildering onder de grijze verf op de lambrizering zat, maar wisten niet of het mogelijk was deze schildering te reconstrueren. Dat bleek heel goed mogelijk te zijn, en het resultaat ziet u hier.

We noemen dit reconstrueren en niet restaureren, omdat de oude schildering niet hersteld wordt, maar in zijn geheel opnieuw gemaakt. Er is ook een gedeelte van de gang beschilderd dat dat vroeger niet was. De kleuren zijn iets frisser gemaakt om bij de gedurfde rode wanden te passen. Hier en daar is de indeling van het patroon gewijzigd.

Een grote verrassing was dat er boven de lambrizering ook nog een schildering bleek te hebben gezeten, die prachtig paste bij de motieven van de stucwerkplafonds op de benedenverdieping. Deze schildering is als voorbeeld gereconstrueerd op een van de muren, dus niet in de hele hal.

Dit project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met schilders- en kleuradviesbedrijf Kleurlijn te Oosterhout.

Dit was er over van de oorspronkelijke schildering. Voorzichtig krabben legde genoeg ervan bloot om het patroon te kunnen namaken. De lijnen zijn hier met potlood verduidelijkt.

Het gereconstrueerde patroon in de nieuwe kleuren.

Een detail dat duidelijk laat zien hoe complex het patroon is. Rechts de trap en de keukendeur.

 

Het motief op de wand: zichtbaar gemaakt door schuren met de hand, verduidelijkt met potlood om de lijnen over te kunnen nemen, en kaalgeschuurd met de machine om de kleuren te kunnen zien.

Het uiteindelijke resultaat mag gezien worden!


Terug naar de index van het Fotoalbum.